Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Stół w Wigilię przykrywano białym obrusem pod który wkładano słomę bądź siano. Pod niego kładziono tzw. żelaza - lemiesze pługa, kosę. Czyniono to ze względu na wiarę w apotropeiczną moc żelaznych przedmiotów, które odstraszały złe duchy. Podobną rolę spełniał czosnek, znajdujący się zawsze na wigilijnym stole u Łemków. Najważniejsze, centralne miejsce zajmował chleb, którego miejsce z czasem zajął opłatek, natomiast po całym stole rozsypywano ziarna zbóż. Wieczerzę wigilijną tzw. postnik przygotowywano dla dusz zmarłych. Potrawy otrzymywano z darów pól, lasów, wód, ogrodów i sadów, gdyż miało to wpłynąć na przyszły urodzaj i dostatek pożywienia. Tradycyjnie przygotowywano potrawy postne, w liczbie nieparzystnej (najczęściej 5-9). Spożywano zboża, miód, mak, grzyby, groch, fasolę, bób, jabłka, orzechy. Strawa z nich sporządzana uznawana była niegdyś za żałobną. Zanoszono ją w ofierze na groby i spożywano podczas uczt zadusznych. Najpowszechniej ludność wiejska przygotowywała na Wigilię pierogi z grzybami, kutię przyrządzoną z pszenicy, maku i miodu, zupę grzybową, kaszę gryczaną z sosem grzybowym, kluski z makiem i miodem, kapustę kiszoną, śledzie oraz kompot z suszonych owoców.


Powrót do strony głównej